
Овочі в клярі (пакори)
Овочі, обсмажені в тісті, відомі і в російській кулінарії. Проте в Індії тісто, в яке перед смаженням вмокають шматочки овочів, роблять не з пшеничної, а з горохової муки. В цьому випадку скориночка на овочах виходить хрусткою і ніжною. Крім того, страва набуває додаткової поживної цінності, оскільки горох містить багато білків. Горохову муку можна придбати в індійських магазинах або змолоти самим з сухого гороху на ручному або електричному млині.
Пакори можна приготувати практично з будь-яких овочів. Кабачки, гарбуз, баклажани, батат потрібно нарізувати тонкими скибочками (6 мм), а цвітну капусту і брокколі – розділити на суцвіття. Деякі тверді овочі (картопля, крупні розетки цвітної капусти) краще заздалегідь відварити на пару до півготовності.
Пакори подають як закуску з яблучною або томатною приправою.
2/3 стакана (150г) горохової муки
1/2 ч. л. соди
2 ч. л. солі
2 ч. л. меленого коріандру
1/2 ч. л. куркуми
1/4 ч. л. асафетиди
1 стакан (250 мл) холодної води
675 г нарізаних овочів
топлене або рослинне масло для обсмажування
Просійте горохову муку у велику миску і додайте прянощі, сіль і соду. Повільно вливайте холодну воду і збивайте поки не вийде однорідне тісто. По густині воно повинне нагадувати тісто для млинців.
Налийте топлене або рослинне масло в маленьку сталеву каструлю з ручкою в такій кількості, щоб глибина шару складала не менше 7 см. Нагрівайте масло на помірному вогні до такої температури, щоб кинута в нього крапля тіста негайного спливала на поверхню.
Покладете в тісто жменю нарізаних овочів. Один за іншим виймайте покриті тістом шматочки овочів, злегка струшуючи, щоб видалити зайве тісто, і обережно опускайте їх в гарячу олію. Смажте пакори декілька хвилин, повертаючи шумівкою в міру необхідності, поки вони не зарум'яняться і не стануть хрусткими.
Вийміть і покладіть в друшлак, щоб стекло масло. Так само підсмажте останні шматочки овочів.
До цієї страви використано: