
Рис з горохом і овочами (кичрі)
Це дуже смачна і поживна страва. Її можна подавати на сніданок або обід з невеликою кількістю кислого молока і з коржиками чапаті. У Індії кичрі готують з дрібної квасолі зеленого кольору, відомої в Росії під назвою "маш ". Якщо у вас з'явиться бажання спробувати справжній індійський кичрі, постарайтеся знайти маш на ринку, куди його завозять торговці з Середньої Азії, або в індійських магазинах.
200 г розщепленого гороху або маша
2 л води
1 ч. л. куркуми (якщо є)
250 г рису
2 ч. л. солі
2 картоплини середнього розміру, очищені і нарізані кубиками
1/2 кг цвітної капусти, помитої і розділеної на маленькі розетки (можна узяти таку ж кількість звичайної капусти, нарізаної шматочками розміром 0.5 x1.5 см)
4 середніх помідора, вимитих і таких, що розрізають на 8 часточок кожен
2 ч. л. насіння кмину
1/2 стручка гострого свіжого зеленого або сухого червоного перцю (за бажанням)
1/4 ч. л. меленого чорного перцю
2 стакани сироватки (можна замінити водою з лимонним соком)
70 г вершкового масла
1 ст. л. нарубаного листя базиліка (регана)
Покладіть в 3-літрову кастрюлю горох або маш і ретельно промийте його під краном, поки вода не стане прозорою і не перестане пінитися. Залийте промитий горох двома літрами води, додайте куркуму і поставте на сильний вогонь. Коли вода закипить, зменіть вогонь, зніміть піну і варіть на повільному вогні з піднятою кришкою.
Через 30 хв. додайте перебраний і промитий рис, сіль, кубики картоплі, розетки цвітної капусти, помідори, тмин, перець, сироватку і половину масла. Помішайте, доведіть до кипіння, помішайте ще раз, зменшіть вогонь, закрийте кришкою і варіть до готовності (15-20 хв).
Додайте масло, що залишилося, нарізане листя базиліку і обережно перемішайте.
До цієї страви використано: