
Смачні круасани
Круасани на сніданок – це класика. Що може бути смачніше за свіжий гарячий невагомий круасан!
Рецепт круасана:
310 гр. вершкового масла ( 82% жирності) кімнатної температури
1/2 кг. борошна вищого гатунку
0,5 ч. л. цукру
1 яйце
0,5 ч. л. солі
60 мл. теплої води
250 мл. молока + 2 ст. л. рослинного масла
9 г. сухих дріжджів
Як приготувати:
У невеликій глибокій тарілці розводимо теплою водою сухі дріжджі ТМ "Ямуна", даємо їм постояти в теплі 6-7хвилин. Додаємо до розведених дріжджів цукор і 250 мл. теплого молока, перемішуємо і залишаємо в теплі підходити. До борошна, перемішаного з сіллю, додаємо масло (60 гр.) Перетираємо борошно з маслом руками, поки не вийде дрібна крихта.
Після того як дріжджі підійшли замішуємо тісто. Вимішане тісто має бути ніжним, шовковистим, не повинне липнути до рук. Скачуємо його в кулю і ставимо тісто на 1,5 години в тепле місце, щоб тісто добре підійшло. Коли тісто підійде, його потрібно обім'яти стиснутою в кулак рукою. Після 5-ти хвилинного вимішування на столі тісто знову скачуємо в кулю, кладемо в глибоку миску і залишаємо ще на 1 годину, затягнувши плівкою або закривши рушником. Через годину тісто ще раз обім'яти, вимішати на столі, формуємо з нього товстий прямокутник. І, загорнувши цей прямокутник з усіх боків в харчову плівку, ставимо його в холодильник на 30 хвилин. Охолоджене тісто дістаємо з холодильника і розкачуємо його нетонким прямокутником до розмірів 16 × 32 см.
На 2/3 площі тіста викладаємо масло, що залишилося (250 гр.), ножем розподіляємо його по поверхні, залишаючи відступи по краях по 2 см.
Тісто складаємо утричі. Спочатку загинаємо наверх край тіста (1/3) без масла, куточки тіста натягуємо, щоб виходив рівний прямокутник. Кожного разу при складанні тіста бажано пензликом змахувати зайве борошно. Потім загинаємо наверх край тіста з маслом, теж натягуючи куточки. Краї злегка притискаємо і прошаровуємо тісто далі. Для цього повертаємо його на 90 º і розгортаємо від себе (вперед) і до себе (назад), намагаючись знову розкачати його до розмірів 16 × 32 см.
Тісто для круасанів знову складаємо втричі (книжкою), закриваємо його з усіх сторін харчовою плівкою і ставимо на 30 хв. в холодильник.
Охолоджене тісто знову розкачуєм по напрямку від себе і до себе.
Складаємо його книжкою втричі. Знову повертаємо на 90 º і розгортає в довжину, як і в попередні рази.
Повторюємо процедеру 4 рази. Дріжджове листкове тісто для круасанів готове. Загортаємо його в харчову плівку і поміщаємо на 45 хвилин або до наступного дня в холодильник.
Підійшовше в холодильнику тісто дістаємо, знімаємо плівку і розкачуємо прямокутником до розмірів 35 × 53 см.
Тісто розрізаємо вздовж навпіл, а потім кожну половину нарізаємо на трикутники.
Розбиваємо яйце. Жовток відокремлюємо від білка і змішуємо з 1 ст. л. молока, а білок ставимо в холодильник.
Загортаємо круасан у напрямку до вершини трикутника.
Тонким пензликом змащуємо гостру вершину трикутника жовтком, збитим з молоком, для того, щоб круасан при випічці не розгорнувся. Надаємо йому форму півмісяця, загнувши краї до центру.
Круасани викладаємо на змащене рослинною олією деко, залишаючи між ними місце. Змащуємо їх холодною водою, прикриваємо плівкою або рушником і залишаємо підходити при кімнатній температурі 1 годину. До жовтка, що залишився вливаємо білок і ще 1 ст. л. молока, збиваємо. Цією сумішшю змащуємо поверхню круасанів.
Розігріваємо духовку до 220 º С, ставимо туди круасани. Через 3-4 хвилинки зменшуємо температуру до 180 º С, продовжуємо випікати їх ще 15-20 хв. - До апетитної рум'яної кірочки.
До цієї страви використано: |
|